Alla inlägg under oktober 2008

Av Eve - 15 oktober 2008 19:00


Så, vad gör man när man har svårt att motivera sig till att plugga? Söker två ytterligare kurser (på distans) till våren. Japp, jag måste vara galen... Hur som helst, de två kurserna:


http://utbildning.his.se/utbildning/utb_kurstillfalle.asp?KtAnmKod=18411&KtTermin=20091


http://utbildning.his.se/utbildning/utb_kurstillfalle.asp?KtAnmKod=18405&KtTermin=20091


Kan bli intressant iaf. Sen är jag ju sugen på att läsa språk och historia också. Fast det får nog bli en annan gång, har nog och göra så det räcker till våren ändå...

Av Eve - 15 oktober 2008 15:17


Tentat gick bra, tror jag blir godkänd. Det känns så iaf. Kändes ju inte alls bra igår, men det gick bättre än jag trodde, kunder mer än vad jag trodde jag skulle kunna. Nu blir det en kort paus för att dricka te, sen kör jag igen, sista spurten kvar, tredje och sista tentan är på fredag...

Av Eve - 15 oktober 2008 12:22


Lite mer än en timme kvar till nästa tenta. Hoppas på att jag klarar den här, har sett facit till tentan i måndags så det känns inte så hoppfullt på den fronten... Hur som helst så ska det bli skönt att ha det gjort...

Av Eve - 15 oktober 2008 12:18


En bok om det här med lärstilar och om att hitta sin egen:


-Våra arbetsstilar - hur du avgör hur du lär - Barbara Prashing


Tyvärr verkar den inte finnas att få tag i på svenska längre och köpa, men kolla biblioteken om ni är intresserade. En bra introduktion.

Av Eve - 15 oktober 2008 11:43


Suttit och lyssnat på partiledardebatten samtidigt som jag pluggat. Tröttande, samt skrämmande. Skrämmande blir det när satiren närmar sig verkligheten, när partiledaren undviker att svara på frågorna de får från varandra, som om de uppfyller idéerna, i "tips från coachen". Men även intressant i mångt och mycket, att få veta mer om vad de olika partierna står för i olika frågor. Även om jag inte tycker om Jan Björklund och det han står för, har alliansen ändå en hel del bra idéer vad gäller utbildningen. Med lärlingsutbildningen, en yrkeshögskola för vuxna och fler betygssystem. Vad jag inte tycker om är idéerna om ordningsbetyg och att skriva in skolk i betygen. Det är att angriga symptomen, inte sjukdomen. Det finns en anledning till att folk skolkar, ta reda på dem innan ni bestaffar dem, det kanske är så enkelt att läraren är en idiot, de blir mobbade av sina klasskompisar eller att de känner att det inte gör någon skilland om de går dit eller inte, för de fattar ingenting och lär sig således ingenting. Vad hjälper det dem att få skol inskrivet i betygen? Vad jag saknar är fortfarande lärstilsanalys, i såväl alliansens som de olika oppositionspartiernas utbildningspolitik. Jag tror inte de är en bra idé att säga till en kinestetiker "sitt ner och håll käft, annars får du sämre betyg". Kinestetiker lär sig genom att använda kroppen, att säga till dem att sitta ner och vara tysta är som att säga till dem att inte lära sig något. Sverige är ett modernt samhälle, därför förstår jag inte varför inte undervisningen anpassas efter såväl auditiva, visuella som kinestetiker och taktila människor.

Av Eve - 14 oktober 2008 19:36


i rampljuset då:


http://www.metro.se/se/article/2008/10/12/21/4158-57/index.xml


(det är inte jag på bilden, finns en länk hit under artikeln). Börjar dock kännas lite fel med f.d västgöte, det är jag ju fortfarande på nåt vis. Eller också är jag ingenting, är väl bara svensk, det räcker ju gott och väl det. Det borde ju inte spela någon roll vilken stad/landskap man kommer ifrån. Det gör ju ingen till en sämre person. Med de inte sagt att folk från "storstan" inte är dryga, har träffat min beskärda del av dryga stockholmare och göteborgare. Nej, det faktum att ni kommer från en av Sveriges största städer gör inte att jag bli imponerad. Och jag ger blanka fan i om du tycker min stad är tråkig, åk inte hit då, stanna i Sthlm/Gbg då. Sen finns det ju dock trevliga stockholmare och göteborgare också. Som inte ser ner på oss "lantisar".


Så, eftersom det här tydlig är en blogg om utbildning (diskuterbart), så kan jag ju passa på om tipsa om en bra bok för folk som pluggar:


"Plugga smartare och lär dig mer" - Björn Liljeqvist.


http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144017251


Jättebra bok med mycket tips på hur man ska lägga upp sitt pluggande. Om det funkar? Jag vet faktiskt inte, har inte prövat fullt ut. Är ju mer av en skjut-upp-det-och-gör-det-i-sista-minuten-person, så det här med att planera och komma förberedd till föreläsnignar och sår är inte riktigt min grej. Men ska bli bättre på det hade jag tänkt. Just nu kan jag dock inte ta hjälp av boken eftersom den befinner sig en bit härrifrån (kvar i Skövde), men sen är det ju lite sent påtänkt att det skulle hjälpa mig klara det här kommande två tentorna också.


Sen är det ju alltid smart och gå på förelänsningar om studieteknik som högskolarna ger, eller komvux. Man lär sig faktiskt mycket på det. Sen kunde man ju önska att man fått lära sig vissa saker tidigare, tror faktiskt det kan hjälpa en väldigt mycket om man får veta redan tidigt under sin skolgång vilka inlärningspreferenser man har, hur man lär sig bäst. Tycker att om man ändå ska satsta pengar på skolan kan man ju införa möjligheten i alla fall för åtminstone eleverna på högstadiet att få göra ett test för att se vilka preferenser man har. Behöver ju inte vara ett måste, bara nåt man får göra om man vill. Eller ge en kurs i studieteknik. Även till LÄRARNA, de om några skulle behöva det. Nåja, har nämnt det förrut...


Och förresten, appropå boken jag läser (för den som nu skulle vara intresserad):


http://www.expressen.se/kultur/bocker/1.656811


Sen skulle det vara kul att veta vilka som faktiskt läser min blogg, lämna gärna en kommentar... Eller låt bli om ni hellre vill det.

Av Eve - 14 oktober 2008 17:29


Blev en liten promemandtur ner till vattnet (Vättern) mitt i allt pluggande. Mår inte bra om jag inte rör på mig har jag märkt, det hjälper mig att rensa hjärnan, särskilt att gå utefter stranden är underbart medidtativt. Eller nåt sånt.


Sen blir vissa bilder roligare upp och ner...


Hösten är vacker...




Av Eve - 14 oktober 2008 08:41


Så, ny dag, bara att tag nya tag, nästa tenta i morgon. Om jag kommer klara den? Just nu känns det inte så, men förhoppningsvis känns det bättre i slutet av dagen. Matten däremot känns det bra inför, mycket tror jag tack vare att vi haft en bra lärare. Var på extrainsatt mattestuga igår, jätteschysst att han ställer upp så. Och vilket tålamod sen, jag skulle aldrig ha tålamodet att bli lärare. Får hoppas matteläraren vi ska ha i andra kursen är lika bra :)


Nepp, om man kanske skulle börja plugga då...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards