Alla inlägg under november 2008

Av Eve - 7 november 2008 11:24


Läste just en intressant artikel, med intressanta frågeställningar. Om än något lång:


http://www.voltaire.se/index.php?p=0&page=article&article=89


Jag är ändå på något sätt för systemet, även om det vore betydligt bekvämare att kunna köpa öl/vin/cider/sprit i en vanlig mataffär. Dock tror jag man har mer kontroll vad gäller åldersgränser på systemet än vad man skulle ha i en mataffär. Visst, det är inte perfekt på systemet heller, vet en del som ser äldre ut än vad det är och kunde gå på systemet ett par år innan du fyllde 20. Annars så tycker jag Finland hade en smart idé, personer som fyllt 18 får handla på systemet (eller deras motsvarighet), men bara upp till en viss procent (tror det är runt 20 % eller så). Alltså inte starksprit men en hel del annat. Så istället för att skicka in en äldre bekant att köpa ut en flaska vodka, en en 18 åring själv gå in och köpa ett par cider/öl istället. Lättare att bedömma påverkansgraden, och i allmänhet så har starksprit en tendens att slå fel. Vet en del som inte dricker sprit utan håller sig till öl eller cider för att det jämnt slår fel när de dricker sprit.


Men jag vet inte riktigt, det bästa är ju att inte dricka alls, i alla fall för levern. Har hört skräckhistorier om 18-åringar som varit hos läkaren och fått reda på att de har skrumplever och sedan samma kväll super igen. Det som är mest skrämmande är att det kryper ner i åldrarna. Hjärnan är inte färdigväxt förrän man är i 20-årsåldern, så risken för hjärnskador är betydligt högre ju yngre man är.


Samtidigt lever vi i ett fritt samhälle så frågan är hur mycket staten ska ha rätt att bestämma över våra liv?


Och 20-årsgräns på systemet kan ju diskuteras, jag menar, jag får köra bil och jag får dessutom bestämma över Sveriges framtid (jag får rösta), däremot får jag inte gå till systemet. Jag får dock dricka mig full på krogen, där det är tre-fyra gånger så dyrt, och risken för att bli misshandlad känns som betydligt större än om jag sitter hemma i en lägenhet i goda vänners sällskap.



Av Eve - 6 november 2008 19:06


Hemmastad, mätt och belåten. Lekte hjälplärare idag på matten, försökte förklara det här med vinklar av arccos(cos(x)) och att det måste ligga i ett visst intervall. Lyckades nog få den ena tjejen att förklara, men var värre med den andra. Otroligt frustrerande, jag vet mycket väl att det är på ett visst sätt och varför men jag kan inte förmedla det till någon annan. Dock tycker jag ändå att det kan vara kul ibland, när jag faktiskt lyckas och förklara något för någon annan som läraren inte fått dem att förstå :) Dock har jag inte tålamod nog att bli lärare, det går an att förklara för två personer som inte förstår, men tänk att behöva förklara samma sak tjugo gånger, för tjugo olika personer, jag skulle bli galen efter femte personen. Saknar f.ö vår förra mattelärare, det var en man med en ängels tålamod det :)


Sen så har jag suttit och målat svarta vägar och gröna fält (allt som inte var infärgat fick bli grönt=grönområden). Samt försökt räkna på det hela. R ska göra det sista inför i morgon ikväll. Känner mig hur som helst otroligt nöjd med vårt förslag efter idag, otroligt bra. Hoppas det fortfarande känns så efter i morgon. Ska bli kul att se alla andras också. Fick se lite av Martins och Carros idag, lite annorlunda, de hade betydligt fler villor än oss.


Träffade även en trevlig vaktmästare som hjälpte mig att klippa upp cykellåset. Tydligen var jag den andra idag som behövde hjälp med det, jag är uppenbarligen inte den enda som är klantig. Köpte ett nytt, rosa, fint cykellås på maxi sen. Träffade även på en polis i stan när jag klev av bussen som jag mig en reflex. Nu har jag fått två gratisreflexer den här hösten/vintern, samt köpt två själv, så nu ska jag väl synas i mörkret iaf :)

Av Eve - 6 november 2008 07:19


- Sitta och lyssna på Samhällsföreläsning och försöka låta bli att somna

- Sitta och lyssna på mattlektionen och försöka fatta något

- Leka dagisbarn och måla fina färgade fält. Eller kanske räkna på fina målade fält om R hunnit klart med dem

- Gå till vaktmäseriet och höra med dem om de har någon bultsax att klippa upp cykellås med

- Åka till Maxi och handla, vilket innebär två bussbyten åt vardera håll. Eller en buss och en lång sträcka att gå med skoskav



Av Eve - 5 november 2008 21:51


Violin - Anne Rice. En kvinnas man dör (AIDS/HIV), efter det börjar ett spöke dyka upp och spela violin/fiol. Hans mål, att göra henne galen? Hon är dock inte den typen, även om hon tidvis inte vill något hellre än att förena sig med desina i graven (mamma, pappa, dotter, man). Ungefär det som hänt hitills, interna familjekonflikter förekommer också, systra emellan sådär. Inte en av Anne Rice bästa böcker, men underbart språk som alltid.


I kurtisanens sällskap - Sarah Dunant. En kurtisan i rom och hennes anställde dvärg. När rom skövlas råkar de illa ut, men lyckas fly till Venedig, där det börjar bygga upp hennes verksamhet på nytt. Men hon förälskar sig i en ung man och börjar försumma sitta arbete, mycket till dvärgens ilska. Okej bok, även om jag inte läst i den på ett tag nu.


The Feast of All Saints - Anne Rice. Har inte hunnit så långt än, just nu handlar det mest om att en pojke/man följer efter en ökänd kvinna, som har en son som flyttat till Frankrike och blivit känd författare. New Orleans som så många andra av hennes böcker. Har stora förhoppningar på denna, men de första sidorna har inte riktigt levt upp till dem. Förhoppningsvis blir den bättre när man kommer in i den.


Mörker, ta min hand - Dennis Lehane. Har inte hunnit läsa så mycket i den heller än, något om en person som blivit hotad till livet och söker hjälp av två privatdetektiver. Förhoppningsvis lika bra som hans andra bok jag läst.


Waking up Sceraming - H.P Lovecraft. Spökhistorier när de är som bäst. Vågar dock inte läsa dem på kvällarna, är mörkrädd nog som det är redan nu. Underbart skrämmande språk, medryckande, skrämmande historier som lämnar efter sig en krypande rädsla för allt det okända som finns därute.


Utöver detta tillkommer Robert Fisks bok om mellanöstern, en bok om Feng Shui i hemmet. Samt en fem, sex böcker som ligger påbörjade men nästan bortglömda hemma i barndomshemmet i Skövde. Det här med att bara läsa en bok i taget är inte riktigt min grej...







Av Eve - 5 november 2008 19:39


Sovmorgon i morse, men blev ändå en lång dag i skolan. Satt kvar till halv sju och drog handen genom blyerts och kletade ut linjerna till vägarna och bostadsområdena. Men någotsånär läsbarta blev det iaf, och jag slapp rita höjdkurvorna, det gjorde R. Känns dock som om det hon som gjort största delen av projektet hittills, inte bra, får se till att jobba hårt i morgon!


Sen när jag skulle hem så lyckades jag bryta av cykelnyckeln i låset. Klantigt värre, och istället för att cykla hem på en kvart fick jag släpa mig ner till busshållsplatsen med min onda fot (skoskav) och vänta på bussen i en minut. Okej, det var inte så jobbigt, riktigt bekvämt att åka buss hem faktiskt. Men nu har jag ingen cykel :( Ska upp och höra med vaktmästeriet i morgon om det har någon bultsax som det går att klippa upp låste med.


Obama som president då. Ur ekonomisk synpunkt känns det kanske mindre bra, han är emot frihandel till skillnad från McCain, men ur en social politisk synvinkel är det nog bra, han är mer öppen vad gäller abort och homoäktenskap, och han verkar ha en mjukare utrikespolitik (förhoppningsvis slipper vi ett Iran-krig de närmaste fyra åren. Hoppas kan man ju alltid göra iaf). Han kan hur som helst knappast bli värre än "most of the american import comes from abroad" Bush. För att citera Martin. Är citatet fel så skyll på honom. Eller kanske mitt dåliga minne.


För övrigt, lyckades just tända nio ljus med en tändsticka utan att bränna mig. Helt klart dagens bedrift :)

Av Eve - 4 november 2008 19:20


Konsten att krympa en kycklingfilé: Lägg en lagom stor kycklingfilé i en ungssäker form, lägg dit två något större, krydda, och sätt in i ugnen i 40 min. De krymper till nästan halva storleken. Men genomstekta blir de iaf, har ingen lust att bli magsjuk :)


För övrigt bakar jag just nu bröd. På vetemjöl. Och försöker ignorera alla de störande rösterna i mitt huvud som påpekar hur onyttigt vetemjöl är, snabba kolhydrater, massa socker och allt det där. Jag tänker skita i det, det är mitt bröd och min kropp, så det så.

Av Eve - 3 november 2008 19:41


Sitter och fryser i en kall lägenhet. Nackdelen med att ha stora fönster, det tar evigheter att värma upp lägenheten när man varit borta över helgen och därför skruvat ner värmen. Sen får jag inte igång ena elementet hlr, måste ringa hyrsvärden i veckan. Eller också kanske pappa kan fixa det när/om han kommer ner en sväng senare i veckan.


Brandlarmet gick i skolan idag under matten, dock precis när vi skulle sluta tyvärr. Men samhällsplaneringen körde i alla fall igång senare, vilket nog var tur eftersom jag höll på att somna redan som det var. Tror jag har vitaminbrist av något slag, är alltid trött. Troligen D-vitamin, eller vad det nu är man får från/via solen. Är nog ute alldeles för lite i dagsljus. Hur som helst, egentligen är det konstigt att man vill slippa föreläsningarna, att man blir glad när de kör igång senare. Det borde ju vara tvärtom. Det är ju ingenting vi måste gå på, det är helt frivilligt. Vi måste inte vara där, det väljer vi ju själva, till skillnad från grundskolan och gymnasiet.


Hade eftermiddagen ledig, men satt kvar till halv fem och jobbade med projektet. Satt och ritade (eller ja, R iaf) i grälla färger, får se vad kajan tycker om det på onsdag. Känns ändå rätt bra, vi har iaf ett rätt så bra förslag. Sen satt vi och skulle hitta på ett nytt, blir inte alls så bra, men man blir låst när man redan gjort området en gång, på ett sätt som känns bra.


Nåja, nu ska jag diska och värma mina frusna händer i varmt diskvatten...

Av Eve - 2 november 2008 21:07


Skippade sista föreläsningen i fredags och tog ett tidigare tåg hem. Skönt att komma hem mitt på dan istället för på kvällen. Även om jag fick åka buss från station, pappa var i GBG och bowlade, så tyvärr ingen skjuts från det hållet. Väl hemma blev jag varmt välkommnad av hundarna, samt av en brorsa som tydligen hade höstlov, hade glömt att det är det nu för vissa folk. Studenter har inga höstlov :(


Pratade med V en sväng och bestämde att vi skulle mötas upp på bussen för att gå gemensamt till S, hon hittade inte. Fick även veta det senaste om W, den människan är seriöst sjuk. Eller vidrig. Eller både ock. Jag vet inte, förstår verkligen inte hur han tänker. Snacka om att vara desperat.


Kom till festen vid sjutiden, då var det inte så mycket folk där än. Gick tipspromenad, med frågor av typen "vem suger bäst?" och dylikt, hade varit roligare att svara på om man visste vilka folk var dock, nu gissade vi bara hej vilt, "vi tog x på förra, det måste vara dags för 2 nu". Allt eftersom droppade dock folk in, kul att se alla. Vissa var mer utklädda än andra, de var ju såklart roligast att se. Är väl ändå bäst att passa på att klä ut sig ordentligt när man för en gångs skull inte blir betraktad som konstig? Hur som helst, när alla var där var det dags för "lekar", folk skulle utföra frågorna från tipspromenaden, de tre som stod som alternativ skulle göra olika saker, allt från att klä på sig strumpbyxor med grytvantar på händerna till att dricka upp en öl med tamponger i munnen. Roligt värre, även om inte alla var med. Såg tyvärr inte alla grejer eftersom vi smet ner till S och kollade upp bussar och så. Missade också tyvärr vem som vann bästa utklädnad.


Hade riktigt kul, även om det inte var en av mina mest sociala fester, satt mest och pratade med V och S. Kul att träffa dem igen hur som helst. Blev ingen utgång, utan åkte hem vid tolvtiden, när folk började bryta upp för att dra ut. Träffade på två killar när vi stod och väntade på bussen som var utklädda till kaninen i Donnie Darko eller nåt sånt, har inte sett den filmen så jag hängde inte med där riktigt. De var besvikna på oss för att vi missat så många bra filmer.


Lördagen blev en lugn historia. Åkte med mamma en sväng och la en krans på mormors grav. Sorgligt att vara där, jag hade inte varit där sen begravningen för över ett år sedan. Kan inte fatta att det gått så lång tid sen hon gick bort, över 1,5 år. Har verkligen hänt mycket sedan dess med vår släkt, mest dåliga saker tyvärr, men även vissa ljuspunkter, som ett närastående kusinbarn nu i början av december. Läskigt att tiden går så fort, är fem år sedan nu som morfar gick bort.


Annars så gjorde jag inte så mycket på lördagen satt och läste lite och så, och såg på "Shrek den tredje". Var väl rätt bra, men ettan och tvåan är bättre, tvåan är min favorit. Musiken gör en stor del av det tror jag, är verkligen så bra inpassat i historien i den filmen.


Var även chafför och skjutsade runt på hela familjen, två vändar in till stan med brorsan resp. föräldrarna, sen en sväng med andra brorsan till hans kompis. Sen en sväng och hämta brorsan i stan och till sist strax efter två hämta föräldrarna i stan när de kom tillbaka. Dock nyttigt att köra bil, blir ju inget av det annars.


Idag har jag skissat klart stolen (eller om man så vill, hålrummen i stolen) samt sett på tv. Och packat en massa grejer, fick ta en större resväska än den jag hade när jag åkte hem i fredags...


Nu återstår att fundera på om jag ska göra popcorn eller inte, samt om jag ska tillbringa kvällen med Carl Hamilton, Buffy Summers eller Max...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards